Vom cutreiera si satele frantuzesti bogate si cautate de turisti din toata lumea, si care ne dau o lectie de reusita.
Ne intoarcem in tara, pe Tarnave, intr-un sat de poveste, cu o istorie de 1000 de ani. Asezare intemeiata chiar de viticultori veniti din zona Rinului, sa apere granitele Europei de invadatori. Azi, satenii de pe Tarnave si-au abandonat viile, iar casele stravechi ale familiilor de viticultori sunt mutilate. Insusi primarul satului recunoaste ca a cam gresit cu renovarea.
In tara Fagarasului, in Sona, un sat in care asfaltarea a ajuns doar partial, si in care oamenii si-au slutit fatadele dupa moda, cu termopane, jaluzele, porti forjate si acoperisuri tesite si din table, un om s-a intors impotriva turmei. Pictorul Stefan Caltia spune „oamenii nu mai stiu ce au”. „Sunt oameni superbi in satul asta, obositi si derutati de de o lume tampa care a cazut peste ei, si de ce sa nu ii ii aduc din nou la starea lor de liniste, pace si frumusete”.
Paznele fantastice ale lui Stefan Caltia sunt expuse in marile galerii de arta ale lumii sau in colectii private valoroase. Asta nu-l impedica sa umble din batatura in batatura, ca sa convinga vecinii sa nu darame vechile fatade. „Nu saracia e marea noastra problema, ci o mizerie spirituala”, spune Caltia. Pentru a-i confirma vorbele, chiar in centrul satului, se ridica o vila pestrita, parca desprinsa din poza de pe pliantul supermarketului de constructii:.
La Sona, cu greu, dar sigur. randuiala se reface: incepe cu copiii, care invata sa distinga intre frumos, folositor si kitsch inutil. Stefan Caltia a convins deja primarul sa repare cladirea veche a fierariei. Va fi muzeu si atelier in care mesterii vor fauri balamale traditionale.
Pictorul a adus arhitecti voluntari in satul parintesc si tarani de prin alte locuri care sa-I invete pe localnici sa-si pretuiasca mostenirea si sa castige de pe urma ei. Fiul sau a restaurat casa albastra iar sura straveche, pe care satenii de obicei o darama ca sa tranteasca o viluta, va fi in curand galerie de arta.
Pentru cei ce au ca ideal in viata vila de cartier rezidential inghesuita si cu curte de beton, casa de tara a artistului Stefan Caltia este de-a dreptul sarmana. A adus-o de sub muntii Fagaras, din Ucea, unde a crescut la bunici, a desfacut-o scandura cu scandura si a reconstruit-o in gradina lui, exact asa cum a fost. A cautat retete traditionale, a cerut sfaturi de la batrani. Mangaie clanta batrana pe care a pus mana bunica lui si atinge cu emotie tablita de scoala de la 1900, ascunsa sub grinda.
Citeste mai mult pe Stirileprotv.ro