1. Thailanda a cunoscut o scădere a numărului de turişti în 2014, din cauza tulburărilor sociale, dar promite o revenire în 2015, industria de profil estimând un număr de 29 de milioane de vizitatori până la sfârşitul anului. Această ţară este una dintre cele mai frumoase şi primitoare destinaţii din lume.
2. Mulţi turişti în căutarea unor experienţe autentice au transformat Islanda într-o destinaţie de vacanţă importantă.
Tărâmul gheţii şi al focului ne înfăţişează unele din cele mai frumoase monumente ale naturii, cum ar fi gheizerul Strokkur, izvoarele termale din Laguna Albastră sau cerul luminat de aurora boreală.
3. “Fructul interzis” al turismului american pentru mai mult de 50 de ani, Cuba se află la aproape 150 de kilometri de coastele Floridei. Ţara oferă o imaginea unică a unei culturi încremenite în timp. Turiştii se pot bucura de experienţele oferite de artiştii locali, micii întreprinzători şi traiul zilnic al cubanezilor obişnuiţi. Schimbările diplomatice anunţate recent de Statele Unite în relaţia cu Havana vor schimba acest peisaj cultural unic, aşa că 2015 este un an bun pentru a vizita Cuba, înainte ca ţara să fie transformată de influenţele Occidentale.
4. Grecia revine şi ea pe harta turismului, după ani de frământări generate de criza economică. Atena, considerată creuzetul civilizaţiei Occidentale, merită să fie vizitată. Dar ceea ce atrage mereu turiştii sunt minunatele insule greceşti care oferă câte puţin din fiecare: romantism în Mykonos, plaje splendide în Santorini şi minuni ale naturii în Creta.
5. A vizita Malaezia este ca şi cum ai vizita două lumi diferite. Partea peninsulară este marcată de influenţele chineze şi indiene manifestate prin bogăţia spirituală a acestei naţiuni moderne. Partea malaeziană a insulei Borneo, în schimb, oferă imaginea sălbăticiei naturale, cu jungla misterioasă şi densă în care culturile străvechi îşi păstrează tradiţiile. Dacă adăugăm şi una din cele mai bune bucătării ale lumii, Malaezia devine cu siguranţă o destinaţie încântătoare pentru 2015.
6. Croaţia este o perlă ascunsă a Mediteranei. Îndelung eclipsată de vecini celebri, cum ar fi Grecia sau Italia, Croaţia se transformă tot mai mult într-un punct de referinţă pentru turismul mediteranean. Apele de un albastru turcoaz, plajele scăldate de soare şi sutele de insuliţe fac din această ţară destinaţia ideală pentru cei care vor să aibă parte de o experienţă de calitate. Aici întâlnim unele din cele mai bine păstrate oraşe fortificate medievale, peisaje deosebite şi oameni primitori.
7. În timp ce Emiratele Arabe Unite devin una din cele mai importante destinaţii turistice, Dubaiul rămâne reperul celor celebri şi bogaţi. Totuşi oraşul nu este doar destinaţia celebrităţilor internaţionale, dovadă fiind faptul că în prima parte a anului 2014 a fost vizitat de 5,8 milioane de turişti. Puţine destinaţii de vacanţă oferă plaje fierbinţi dimineaţa şi o pârtie unde se poate schia după amiaza. Acestora li se adaugă priveliştea oferită de Burj Khalifa, cea mai mare clădire din lume, dar şi experienţa unuia din cele mai luxoase şi scumpe hoteluri din lume, Burj Al Arab.
8. Vietnamul poate oferi şi alte experienţe decât splendidul peisaj de la malul mării, cu stânci ce se ivesc din apele de culoarea smaraldului. O vizită în oraşul Ho Chi Minh (fostul Saigon) dezvăluie simbioza dintre metropola modernă şi rafinamentul unei aşezări franceze. Preparatele culinare vietnameze sunt renumite pentru gust şi prospeţime.
9. Epidemia de Ebola a ţinut departe turiştii de Africa în 2014, însă, pe măsură ce spaima s-a diminuat, vizitatorii au realizat că Africa de Sud nu a fost afectată de teribila boală. Aici turiştii pot avea parte de un safari autentic şi se pot apropia, în natură, de lei, elefanţi, bivoli, leoparzi şi rinoceri. Africa de Sud găzduieşte şi o importantă diversitate culturală. Unele din cele mai bune vinuri din lume provin din Africa de Sud.
10. Peste 13 milioane de turişti au vizitat Japonia în 2014. Aici tradiţia trăieşte alături de modernitate. De pe străzile uneia din cele mai moderne capitale din lume poţi ajunge rapid, cu ajutorul trenului de mare viteză, să explorezi străvechile clădiri din Kyoto. Japonia este o destinaţie culturală fascinantă şi tot mai apreciată.
11. Costa Rica a cunoscut un număr uriaş de turişti în 2014 – aproximativ 27 de milioane -, iar estimările arată o creştere în 2015. Bijuterie a Americii Centrale, Costa Rica dezvăluie ecosisteme uimitoare, păduri tropicale, munţi, râuri, vulcani şi plaje la Oceanul Pacific, dar şi la Marea Caraibilor. Naţiunea este un exemplu în materie de protecţie a mediului, o mare parte din teritoriu fiind protejat prin lege. Oamenii sunt primitori iar ţara este o destinaţie indicată pentru cei care caută puritatea naturii, dar şi puţină aventură.
12. Egiptul a cunoscut şi el tulburări politice în ultimii ani, dar situaţia s-a stabilizat, iar turiştii se întorc în număr mare să viziteze piramidele, Sfinxul sau mormântul lui Tutankamon, precum şi alte vestigii ale antichităţii. Comorile istorice ale Egiptului sunt printre cele mai importante ale umanităţii, iar egiptenii sunt foarte primitori. Preţurile ar constitui un alt factor de luat în seamă, în condiţiile în care industria turismului din această tară încearcă să îşi revină.
13. China este tărâmul unde antichitatea se împleteşte armonios cu modernitatea. Cea mai populată ţară din lume încearcă să îşi aducă locuitorii în secolul XXI cu o viteză record. Zgârie-norii din Shanghai, Armata de teracotă, Marele zid chinezesc oferă turiştilor tot ce poate fi mai bun din prezent şi din trecut.
14. Pentru al treilea an consecutiv, Peru a rămas una din destinaţiile renumite ale turismului culinar, la acelaşi nivel cu Franţa sau Thailanda. Bucătăria peruană profită de diversitatea peisajului - plaje, junglă, munţi – combinată cu influenţele europene, asiatice şi africane pentru a deveni o destinaţie culinară unică.
15. Australia a fost şi va rămâne o destinaţie turistică atractivă. Inegalabila viaţă de noapte, plajele superbe şi peisajul unic fac din această ţară o destinaţie turistică de recomandat.