Aspectul e sesizatsi in raportul de activitate al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), potrivit caruia o mare parte dintre alimentele vandute in comert nu respecta normele de etichetaresi de conformitate impuse de legislatia in vigoare.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat, pentru gandul, ca o mare parte dintre alimentele existente pe piata respecta normele care tin de gust, de aspect, nu contin microorganisme, metale sau mercur, dar nu respecta normele care tin de calitatea nutritiva a unui produs - lucru esential atunci cand vine vorba de mancare.

"Alimentele din comert nu ne hranesc. Aceasta este marea problema a industriei alimentare. Lipsa substantelor nutritive din preparate nu este o problema intalnita doar in Romania, ci in intreaga lume.

Legislatia in domeniul alimentar se ocupa mai mult de partea senzoriala a unui produs: adica sa arate bine, sa miroasa frumos, sa aiba un gust delicios, sa reziste cat mai mult timp, dar nusi sa hraneasca", a spus medicul nutritionist.

Seful Institutului de Cercetari Alimentare atrage atentia asupra faptului ca din cauza produselor alimentare bogate in chimicalesi grasimi "rele" bolile cardiovascularesi obezitatea sunt tot mai des intalnite in randul populatiei.

"Practic mancam fara sa ne hranim. Problema este ca nu ne facem doar noua rau, cisi copiilor nostri. O femeie insarcinata care se hraneste cu alimente sarace in substante nutritive risca sa nasca un copil cu afectiuni congenitale", precizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Gandul va prezinta cele mai nocive mezeluri din comert

● Parizerul pare sa ocupe primul loc in topul celor mai nocive preparate din carne. Acesta are in compozitia sa 80% slaninasisorici de porc, 10% MDM, carne dezosata mecanic, in compozitia careia intra oase macinate. Acest aliment mai contine faina de soia, amidon, darsi condimente, printre care se numara sare, coriandru, boia de ardei. Potentiatorii de gustsi colorantii suntsi ei trecuti pe lista ingredientelor care se gasesc in parizer.

● Crenvurstii pot duce la aparitia toxiinfectiilor alimentare daca nu sunt pastrati in conditii corespunzatoare. MDM-ul este gasit in mare parte din acest preparat din carne. Pielitesi grasime se gasescsi ele in compozitia acestora. E-urile abundasi ele, deoarece crenvustii au mereu o culoare frageda.