Foarte curând, deasupra oraşului Fairbanks, din Alaska, va fi lansată o turbină eoliană. Aceasta va folosi heliu pentru a rămâne suspendată deasupra pământului, fără a mai fi nevoie de un stâlp de susţinere şi terenul aferent amplasării acestuia, informează theatlantic.com.

Uriaşul balon va fi, potrivit Gizmodo, prima turbină eoliană comercială plutitoare.

Dispozitivul va fi numit Turbină Eoliană Plutitoare (Buoyant Wind Turbine - BAT), iar compania care l-a creat, Altaeros Energies, cu sediul în Boston, s-a gândit la o variantă pentru generatoarele diesel care ar fi greu de transportat în regiunile izolate sau afectate de calamităţi. Proiectul valorifică energia curenţilor de aer care se manifestă la înălţime. BAT nu este singura care încearcă să folosească curenţii de aer de altitudine. Potrivit IEEE Spectrum, în competiţia pentru realizarea turbinelor eoliene plutitoare sunt implicaţi mai mulţi cercetători. Însă Altaeros pretinde că proiectul din Alaska este primul cu viabilitate comercială.

Adevăratul test pentru turbinele Altaeros va fi dat de capacitatea acestora de a convinge piaţa. Potrivit companiei care dezvoltă proiectul, există o piaţă de profil în valoare de 17 miliarde de dolari. Există baze militare, mine, mici insule care au nevoie de energie, însă se situează în afara ariei de acoperire a furnizorilor.

Altaeros nu este singura companie care vrea să vină în întâmpinarea acestei cereri. Anul trecut, Google X a achiziţionat compania Makani Power, specializată în fabricarea de turbine eoliene zburătoare, notează IEEE Spectrum. În domeniu mai activează şi WindLift, SkySails, Sky Windpower şi NTS.

Toate aceste companii nu se luptă cu morile de vânt, ci încearcă să le reinventeze.