Vasile Adamescu a declarat, joi, la lansarea desfasurata la Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" din Cluj, ca spera ca volumul "Infruntand viata" sa ii motiveze pe cei care isi pierd unul dintre simturi in timpul vietii si sa ii faca sa mearga mai departe.

"Ma bucur ca am reusit sa scriu aceasta carte, «Infruntand viata», din care cititorii imi pot afla viata, munca mea, zbaterile mele. Prin aceasta carte sper sa-i motivez pe cei care isi pierd unul dintre simturi in timpul vietii si sa ii fac sa mearga mai departe. De zece ani lucrez la aceasta carte, scrisa in alfabetul Braille, dupa care a fost transcrisa pe calculator si tiparita pentru publicul larg. Este si un omagiu adus profesorilor mei si am cautat sa imi amintesc fiecare amanunt, fiecare traire, pentru ca fiecare sa inteleaga prin ce am trecut", a spus Adamescu.

El a adaugat ca "Infruntand viata" este la primul volum si cuprinde amanunte legate de perioada de dupa varsta de doi ani, cand a ramas fara vedere si fara auz, cum a invatat sa vorbeasca, cum a invatat sa scrie si sa citeasca, pana la momentul intrarii la Facultatea de Psihologie a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB).

"Cel de-al doilea volum va cuprinde informatii despre perioada studentiei, absolvirea Scolii Populare de Arte, cei 27 de ani de profesorat la Liceul de Nevazatori", a spus autorul, in varsta de 68 de ani.

Adamescu comunica cu cei din jur ajutandu-se de un sistem tactil, prin intermediul caruia i se scriu in palma litere si cuvinte, iar astfel poate conversa si poate intelege ce ii transmite un interlocutor.

Prof. univ. dr. Vasile Preda, de la Catedra de Psihopedagogie Speciala a UBB, a declarat, la lansare, ca "Infruntand viata" este "prima carte din Romania scrisa de o persoana cu surdo-cecitate".

Volumul va fi lansat si in limba engleza, urmand sa fie distribuit in SUA.

Vasile Adamescu s-a nascut in 5 septembrie 1944, in satul Borcea, judetul Calarasi, fiind un copil perfect normal pana la varsta de doi ani, cand s-a imbolnavit, fiind diagnosticat cu meningita, si a ramas surdo-mut si fara vedere.

La 11 ani a fost adus la Scoala de Nevazatori din Cluj-Napoca, unde a fost demutizat, iar dupa absolvirea studiilor gimnaziale si liceale s-a inscris la sectia de Psihopedagogie din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul UBB, pe care a absolvit-o cu media 9,75.

Adamescu a devenit profesor la Scoala de Nevazatori din Cluj-Napoca, absolvind si Scoala Populara de Arte din Cluj-Napoca, sectia Sculptura.