Spun "il cunoastem" pentru ca putini chiar stiu cine e.
A lil' bit of history
Keith Haring (4 mai 1958 - 16 februarie 1990) a fost un artist si activist social nascut in Reading, Pennsylvania, intr-o familie de artisti. Din 1976 pana in 1978, a studiat arta comerciala la The Ivy School of Professional Art, din Pittsburgh, dar si-a pierdut curand interesul pentru acest domeniu si a inceput sa studieze artele frumoase.
La 19 ani, Haring s-a mutat la New York, unde s-a apucat de grafitti, prima data la metrou - acelea au fost primele sale lucrari de arta pop recunoscute. Expozitiile au fost filmate de fotograful Tseng Kwong Chi.
In aceasta epoca, "The Radiant Baby" a devenit simbolul sau.
Din 1980, a organizat expozitii in celebrul Club 57, iar in 1981 a desenat primele sale schite in creta pe hartie neagra, metal şi obiecte gasite in diverse locuri.
Haring a contribuit la dezvoltarea Noului Val newyorkez, avand expozitii atat in SUA, cat si in Europa, in galerii si la bienale de arta.
Pana in 1982, s-a imprietenit cu artisti precum Futura 2000, Kenny Scharf, Madonna si Jean-Michel Basquiat. L-a cunoscut pe Andy Warhol, care i-a servit ca subiect pentru mai multe lucrari, precum "Andy Mouse". Prietenia cu Warhol a fost un element decisiv in succesul sau ulterior, mai ales dupa decesul amandurora.
În ultimii ani de viata, lucrarile sale au reflectat teme socio-politice importante precum politica Apartheid, SIDA dependenta de droguri.
Keith Haring si-a facut publica orientarea homosexuala si promova sexul protejat. Dar, in 1988, Haring a fost diagnosticat cu SIDA. A infiintat fundatia care ii poarta numele in 1989, in beneficiul luptei contra SIDA, dar si pentru ajutorarea copiilor.
Haring a murit pe 16 februarie 1990, din cauza unor complicatii provocate de SIDA.
A lil bit of art
Simbolul pe care oricine in anii 80 l-ar fi recunoscut, si al carui autor Haring era, se numeste "The Radiant Baby".
Acesta a fost urmat indeaproape de "The Barking Dog", un caine care latra, stilizat pana la asemanarea cu desenele aztece.
Au urmat desenele murale, impresionante, colorate, cu mesaje politice, sociale.
Urmate de pictura pe panza, concomitent cu crearea unor obiecte popart pe care le vindea in magazinul sau din New York.
Universul lui Keith ne-a fost dezvaluit intr-un film documentar tribut, in care il putem vedea desenand in metroul newyorkez, pozand alaturi de artistii si vedetele vremii, dand un sens artei sale.