Deranjat de o colega care isi trosnea in permanenta degetele, Dr Robert Szabo s-a decis sa accepte provocarea acesteia cand ii spunea: "Opreste-te, iti face rau". "Demonstreaza asta" l-a provocat. Iar chirurgul de la UC Davis Medical Center asa a incercat sa faca.

Alaturi de colegul sau, radiogul Dr Robert Boutin, au testat teoria. Au ales mai multi voluntari care erau obisnuiti sa isi trosneasca degetele si au studiat cu ultrasunete efectul. Au examinat apoi pentru a vedea diferentele intre persoanele care isi trosnesc degetele si cele care nu o fac pentru a vedea daca apar umflaturi sau pierdere a fortei.

Convins ca studiul va demonstra ca trosnitul degetelor provoaca daune pe termen lung, Szabo a continuat analizele. Insa rezultatul nu a fost cel asteptat. Persoanele care isi trosneau degetele nu aveau niciun fel de problema. Din contra - dupa ce o persoana isi trosnea degetele, avea o libertate mai mare de miscare a degetelor fata de celelalte persoane.

Studiul nu a fost inca publicat, fiind insa prezentat la o intalnire a Societatii Radiologica din America. https://www2.rsna.org/timssnet/Media/pressreleases/14_pr_target.cfm?id=1851