Cablurile de încărcare au avantajul vitezei prin transmiterea unei puteri mai mari, însă treptat și încărcătoarele wireless se îndreaptă spre această viteză. 

Cum funcționează încărcarea wireless?

Aceasta funcționează prin intermediul unui câmp electromagnetic care transferă energia între două device-uri. Energia este transmisă la un dispozitiv electric prin cuplaj care folosește respectiva energie pentru a încărca bateria. 

Pentru tine, ca utilizator, încărcarea wireless este mult mai simplă. Nu trebuie decât să așezi telefonul pe suportul de încărcare și să te ocupi de alte activități. 

Pe de altă parte, poți folosi telefonul și când se află pe respectivul suport de încărcare wireless. Poți naviga pe internet, poți viziona un videoclip sau poți asculta muzică. Într-adevăr, încărcarea va fi puțin mai lentă, dar oricum ai fi consumat bateria dacă îl foloseai fără să fie la încărcat în același timp. 

Care sunt avantajele unui dispozitiv de încărcare wireless?

Comoditate

Un încărcător wireless îți oferă mai multă comoditate când vine vorba de încărcare. Îți poți încărca telefonul oricând, chiar dacă nivelul bateriei nu este foarte scăzut.

Singurul fir necesar este cel care face conexiunea între încărcător și o sursă de curent electric. În rest, încărcarea telefonului se face fără un fir între încărcător și device. 

Încărcătorul poate fi plasat pe un birou sau pe o noptieră. Ori de câte ori nu folosești telefonul, îl poți pune acolo, ai vizibilitate bună la notificări și la apeluri. Când vrei să îl folosești, îl poți desprinde ușor de pe suport, astfel că manevrabilitatea este foarte simplă și rapidă. 

În plus, unele încărcătoare wireless oferă posibilitatea de a încărca simultan două telefoane. Astfel, nu mai e nevoie să aștepți la rând atunci când și tu, și alt membru al familiei aveți nevoie de încărcare, așa cum se întâmplă la încărcarea prin cablu. 

Mai multă siguranță

Poate ți s-a întâmplat să te confrunți cu situația în care încărcătorul de telefon s-a defectat din cauza firului uzat. Printr-o utilizare excesivă (pus în priză, scos din priză de multe ori sau tras de fir fără să îți dai seama), firul se poate rupe. 

De aceea e mai bine să folosești încărcătoare de telefon marca NEX care funcționează wireless și eviți astfel de situații.

Cu un încărcător wireless dispare situația eroziunii la cablu și nu te vei confrunta cu riscul de scurtcircuit, care apare mai des în cazul încărcătoarelor cu fir. 

De asemenea, atunci când încarci prin fir și folosești un cablu oarecare, nu pe cel original, există și riscul să îți afecteze telefonul sau să-ți deterioreze mufa de încărcare. 

Ce ne rezervă viitorul în materie de încărcătoare wireless?

Mai multă viteză de încărcare

În prezent, încărcătoarele wireless folosesc o putere maximă de 15 watt. Cele mai noi modele de iPhone se încarcă la 7.5 watt, în timp ce unele modele Samsung și LG se încarcă la 15 watt. 

Producătorii spun că în viitorul apropiat această putere va crește până la 30 de watt. Astfel, viteza de încărcare se va dubla. 

Ce înseamnă asta? Conform vicepreședintelui companiei Powermat Technologies, „Vei trece de la 0% baterie la 100% baterie în doar 25 de minute.”

Sună bine? Noi spunem că da. Cu siguranță o astfel de previziune se va materializa în viitorul apropiat, deoarece tehnologia avansează rapid. În orice caz, este nevoie ca și device-urile care vor beneficia de o astfel de încărcare rapidă să fie compatibile, să aibă încorporată tehnologia necesară. 

Atunci când vei achiziționa un nou telefon, poți căuta informații și despre capacitatea de încărcare wireless a respectivului device. Unele sunt prevăzute cu funcția Fast Charge sau Quick Charge, altele nu. De aceea e bine să te documentezi înainte dacă telefonul pe care vrei să îl cumperi are sau nu această funcție.

Încărcarea la distanță

Cum ar fi ca atunci când ești acasă și te uiți la un film de pe canapea, telefonul care se află lângă tine să se încarce pur și simplu de la distanță? Așa cum ai Internet de oriunde din casă prin intermediul wi-fi, la fel să te bucuri și de o încărcare prin intermediul… aerului?

Știm că sună cam futurist. Momentan așa stau lucrurile. Însă compania Energous dezvoltă o astfel de tehnologie prin intermediul undelor radio, așa numita Over-The-Air Wireless Power Transmitter.

Trecerea timpului ne va aduce probabil și o astfel de tehnologie în casele noastre. 

Încărcarea prin energie solară

Persoanele care călătoresc mult sau cei cărora le place să meargă cu bicicleta prin natură sunt printre cei mai numeroși utilizatori ai unor device-uri de încărcare a telefoanelor prin intermediul energiei solare. 

Acestea pot fi cumpărate în special de pe marile magazine online din afara țării. Încărcătoarele portabile sunt conectate la mici panouri solare, care se pot desfășura pentru expunerea la soare. Unele sunt prevăzute chiar și cu două porturi, astfel că se pot încărca două telefoane în același timp prin intermediul lor. 

Dacă obișnuiești să petreci mult timp în natură, un încărcător portabil cu energie solară poate fi alegerea ideală. Această energie este practic inepuizabilă și te poate ajuta enorm atunci când te afli în drumeții, fără acces la curentul electric. 

Așa că, în cazul acestui tip de încărcătoare cu energie solară, viitorul este deja aici. Chiar dacă momentan nu sunt adoptate la scară largă, ele vor fi însă din ce în ce mai căutate, mai ales că energia solară devine tot mai populară.  

Viitorul este wireless, lucru care nu poate decât să ne bucure. Tehnologia ne face viața mai frumoasă și mai palpitantă. Totodată, gadgeturile ne devin indispensabile și ne dorim să surprindem fiecare moment pe cameră. Nu-ți face griji, nivelul de încărcare a  bateriei nu va mai fi o problemă. 

Surse foto: pexels.com; joyofandroid.com