Iată cinci moduri de a experimenta cum e să trăieşti pe un iaht:

1. Voluntar într-un echipaj

Nu este nevoie de experienţă de marinar pentru a face parte din echipajul unui iaht, însă este nevoie de adaptabilitate.

calatorie, gratis, vas, iaht

 

Pentru că sarcinile sunt multiple: poate fi vorba de curăţenie, depozitarea rezervelor alimentare sau gărzi nocturne. Multe iahturi private pot oferi un loc de cazare şi masă gratuit în schimbul unor astfel de sarcini.

"Mulţi dintre proprietarii de iahturi sunt bucuroşi când au la bord pe cineva fără experienţă, pentru că asta înseamnă că-i pot învăţa să facă lucrurile aşa cum doresc ei. Atitudinea este cea mai importantă: trebuie să ai spirit de aventură şi să vrei să înveţi lucruri noi", a declarat Kylie Gretener, coordonatorul site-ului findacrew.net.

2. Prietenul la nevoie se cunoaşte

Dacă munca într-un echipaj pare dificilă, atunci poate personalitatea te poate ajuta să ai parte de o călătorie gratuită.

calatorie, gratis, vas, iaht

 

"Am avut odată un italian care avea un submarin cu două locuri şi avea nevoie de cineva cu care să împartă această experienţă. Sau, un cuplu din pensionari din Alaska s-a angajat pe un iaht în Grecia: ei contribuiau la munca pe punte, dar spuneau şi poveşti pentru a întreţine atmosfera", a povestit Kylie Gretener.

3. Profesor pentru copii

Nu numai adulţii au nevoie de distracţie pe iaht, ci şi copiii lor. Familiile care călătoresc pe mări şi oceane pot avea nevoie de o dădacă sau un profesor pentru copiii lor.

calatorie, gratis, vas, iaht

 

"O familie a călătorit prin jurul Australiei şi a avut nevoie de un profesor pentru copii. Chiar dacă îţi petreci timpul navigând, poţi totuşi să contribui şi la educaţia unor oameni", a mai spus coordonatorul site-ului findacrew.net.

4. Îmbarcaţi-vă pe un vas destinat cercetării

De la submarine la iahturi, sunt tot felul de ambarcaţiuni care caută voluntari.

calatorie, gratis, vas, iaht

 

Multe organizaţii de mediu, precum Greenpeace, deţin ambarcaţiuni care petrec luni de zile pe mare pentru a strânge probe sau pentru a efectua diverse experimente. Voluntarii pot fi simple ajutoare pe punte sau personal administrativ sau chiar oameni de ştiinţă.

5. Bucătar pe vas

Job-ul de bucătar este unul dintre cele mai solicitate pe un iaht.

calatorie, gratis, vas, iaht

 

Deşi, ambarcaţiunile de mari dimensiuni ar putea solicita un maestru bucătar, cele mai mici s-ar putea mulţumi şi cu o persoană care să dea o mână de ajutor pe punte, dar în acelaşi timp să dea dovadă de creativitate în bucătărie.

Sursa: CNN