Vrei sa ai un corp frumos si armonios datorita dietei zilnice? Adauga culori in farfurie pentru a evita problemele de sanatate si cele legate de aspectul fizic. "Consumul de alimente de diferite culori ne asigura in mod cert o piele stralucitoare, o silueta mai subtire si ne ajuta sa luptam impotriva bolilor ", sustine nutritionista Linda Foster, scrie The Mirror.
Iata cum putem avea un adevarat curcubeu in farfurie:
Violet. Produse precum afinele, smochinele, prunele, strugurii, vinetele, varza rosie si chiar vinurile rosii contin niveluri ridicate de antioxidanti puternici, cum ar fi resveratrolul si antocianinele. Antocianinele ne pot proteja impotriva bolilor de ficat, reduc tensiunea arteriala si lupta contra imbatranirii premature, in timp ce resveratrolul poate reduce riscul de boli cardiace si cancer si imbunatateste memoria. Afinele sunt un aliat si in lupta contra cresterii in greutate.
Portocaliu. Portocalele, morcovii, dovleceii, cartofii dulci, piersicile, ardeii si dovleacul sunt pline de betacaroten (antioxidant), precum si un alt carotenoid numit beta-cryptoxanthin. Betacarotenul ne protejeaza vederea, pielea si poate preveni aparitia cancerului. Beta-cryptoxanthina are beneficii asupra tractului respirator si reduce inflamarile cauzate de artrita.
Rosu. Rosiile, ardeii, capsunile, zmeura, coacazele si ciresele contin un antioxidant puternic, numit licopen, precum si antocianine. In plus, contin vitaminele A si C. Licopenul este o substanta ce protejeaza pielea de efectele arsurilor solare si are efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, plamani si piele. Licopenul reduce semnificativ riscul ateroscleroze.
Galben. Bananele, lamaile, porumbul, ananasul, grepfrutul si ardeii galbeni contin carotenoizi, care pot reduce riscul imbolnavirii cu anumite forme de cancer si pot ajuta la imbunatatirea stralucirii pielii. In plus, reduc riscul de a dezvolta boli de inima si intaresc sistemul imunitar.
Verde. Spanacul, castravetii, broccoli, varza, fasolea verde, mazarea, merele, strugurii si fructele kiwi sunt bogate in carotenoizi numiti luteina si zeaxantina, precum si alte substante ca betacaroten, vitamina K, fier, potasiu si calciu. Luteina si zeaxantina sunt importante in prevenirea orbirii, in special la persoanele in varsta. O portie zilnica din oricare dintre aceste alimente poate reduce riscul de a suferi un atac de cord.
Alb. Cartofii, ceapa, usturoiul, ciupercile si conopida sunt bogate in antioxidanti precum beta glucan, un imunostimulator extrem de eficient care ajuta la intarirea capacitatii naturale de aparare a organismului. Alicina continuta de usturoi influenteaza tensiunea arteriala, nivelul de insulina si trigliceridele.