„Pumni de piatră/Hands of Stone”, o dramă biografică despre legendarul boxer panamez Roberto Duran, reface tumultoasa carieră a acestuia şi se opreşte în punctul în care îl învinge pe celebrul Sugar Ray Leonard.

„Pumni de piatră/Hands of Stone” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera în România pe 9 septembrie.

Regizat de Jonathan Jakubowicz şi avându-i în rolurile principale pe Edgar Ramirez, Usher Raymond, Robert De Niro şi John Turturro, filmul redă fidel viaţa celui mai cunoscut boxer din Panama, oprindu-se asupra momentului unic în istoria boxului în care Duran l-a învins pe celebrul Sugar Ray Leonard.

O legendă din Panama

Născut în 1951, în Panama, dintr-un tată american şi o localnică, Roberto Duran Samaniego a avut, încă din copilărie, ambiţia de a deveni cunoscut. E considerat cel mai bun boxer profesionist din Panama, e o legendă naţională şi numele lui se regăseşte în galeria sportivilor de top din lume.

O prezenţă extrem de versatilă în ringul de box, el a căpătat rapid supranumele de „Pumni de piatră / Manos de piedra”, datorită stilul său dur de a boxa. În 2002 a fost inclus pe locul cinci în topul celor mai buni boxeri din ultimii 80 de ani făcut de revista „The Ring”. În plus, istoricul Bert Sugar, un cunoscător al sportului, l-a plasat pe locul opt în topul celor mai mari boxeri din toate timpurile.

E considerat de foarte mulţi fani ai acestui sport drept cel mai bun boxer din lume la categoria uşoară. Duran are în palmares titluri mondiale la categorii diferite: Pană, Semimijlocie, Mijlocie. E al doilea boxer care a reuşit performanţa de a fi prezent în ring timp de cinci decenii, după Jack Johnson. S-a retras la 50 de ani, în 2002, în urma unui accident de maşină. Are în palmares 119 meciuri din care a câştigat 103. În 69 dintre ele şi-a făcut adversarii knockout.

Moment istoric

Filmul „Pumni de piatră/Hands of Stone” surprinde şi momentul unic în istoria boxului, din iunie 1980, în care Duran a fost învins în ring de superstarul acestui sport, Sugar Ray Leonard, după ce pugilistul din Panama a şocat o lume întreagă pentru că s-a retras în colţul său şi a declarat: „no mas” (gata, n.r.).

În pragul retragerii sale a anunţat că va face orice să rămână în formă, întocmai ca să nu ajungă ca bunul său prieten Diego Maradona, care, după retragere, s-a îngrăşat foarte tare.

În 1993, centurile lui Duran au fost furate din casa sa din Panama, principalul suspect fiind cumnatul său, care le-ar fi vândut ulterior unui colecţionar. Cazul a ajuns până la o curte de justiţie din Florida, care a restabilit ordinea, ajutându-l pe boxer să îşi recupereze titlurile.